Salariile romanilor, dupa anii de pandemie. In ce domenii sunt bine platiti angajatii?
 
Dupa valul de disponibilizari din prima perioada, sistarea angajarilor si adoptarea somajului tehnic, mai multe domenii dau semne de revenire. Salariile unor romani au inceput sa creasca. In continuare, munca in strainatate este cea mai bine remunerata. Totusi, si in tara, frizerii, inginerii si contabilii se numara printre angajatii cu salarii mai mari.

Domenii cu oferte salariale atractive

Reluarea angajarilor dupa cele cinci valuri puternice ale pandemiei COVID-19, aduce schimbari in piata muncii. O analiza a platformei de recrutare online OLX, arata ca exista in continuare discrepante majore intre domeniile de activitate, in privinta salariilor. Romanii care vor salarii mai mari sunt nevoiti sa accepte joburi peste hotare, unde salariile incep in medie de la 1900 de euro/luna. Pentru cei care prefera sa ramana in tara, cele mai bune oferte sunt in domeniile: ”Soferi - Servicii auto - Curierat” ( in medie 1080 euro/luna), ”Ingineri - Meseriasi - Constructori” (855 euro lunar),– ”Personal medical” ( 843 euro/luna) sau ”Agenti - consultanti vanzari” (777 euro/luna).

Pentru intervalul martie 2021 - martie 2022, analizat de specialistii platformei de recrutare, s-a observat o majorare a ofertelor salariale. Cresterile inregistrate au fost pana la 15%.

Cine castiga mai bine dupa pandemie?

Daca luam in calcul datele platformei, cea mai semnificativa crestere salariala in perioada mentionata a fost in domeniul Cosmetica-Saloane, unde ofertele au fost majorate cu pana la 15%, pana la 610 euro/luna. Inginerii si meseriasi castiga acum cu pana la 13% mai mult decat in primavara anului 2021. Un salariu mediu in aceste domenii de activitate este de 917 euro/ luna.


Si lucratorii comerciali si casierii sunt mai bine ofertati acum decat anul trecut. Majorarea este de 8%, un salariu fiind in medie de 481 euro/luna.

Cel mai bine platiti angajati, dintre cei recrutati pe platforma OLX, raman soferii si curierii. In aceste domenii oferta este de 1060 de euro/luna in primavara acestui an, mult peste nivelul salariului meu din Romania.

Chiar si cu aceste majorari, romanii castiga mai putin acasa, decat in strainatate, ceea ce duce la o accentuare a fenomenului migratiei, in cautarea unui loc de munca mai bine platit si a unui nivel de trai mai ridicat.

Trebuie mentionat ca acest top se refera doar la domeniile acoperite de platforma. La nivel general, in Romania, statistica oficiala arata ca joburile din IT, management, marketing sunt in continuare cel mai bine remunerate. Cele mai mari salarii sunt incasate de angajatii din functiile de conducere.

Salariu minim in Romania si UE

Citeste mai mult pe www.risco.ro
 
 
Newsletter Esential Ele.ro

Articole similare
Bijuterii

Povestea din spatele unei bijuterii

Bijuterii

Cercei de aur in tendinte, adaptati fizionomiei tale

Bijuterii

La multi ani cu ocazia Zilei Internationale a Femeii, va ureaza cu drag Orsini.ro

Bijuterii

Cum ajungi creator de bijuterii handmade? Visand! Interviu Claudia Gidea - handmade artist

Bijuterii

De ce iubim bijuteriile handmade?

Bijuterii

Fii un Iepuras de Paste special si ofera un dar cu suflet!

Recomandari
Britney Spears revine la vechile obiceiuri, iar fanii sunt îngrijorați: Pozează topless pe Instagram și ține discursuri fără sens
eva.ro

Britney Spears revine la vechile obiceiuri, iar fanii sunt îngrijorați: Pozează topless pe...

Trucuri pentru un bronz perfect. Cel mai bun ajutor al soarelui
acasa.ro

Trucuri pentru un bronz perfect. Cel mai bun ajutor al soarelui

Ce este bine să ai în buzunar în Noaptea de Înviere. Vei avea noroc tot anul
playtech.ro

Ce este bine să ai în buzunar în Noaptea de Înviere. Vei avea noroc tot anul

Ce poti sa faci pentru a incepe sa fii pe banii tai ca student
studentie.ro

Ce poti sa faci pentru a incepe sa fii pe banii tai ca student