Lebarvurst, leberwurst sau lebar pe romaneste, este unul din preparatele delicioase pe care abea asteptam sa le preparam sau sa le gustam de Craciun. Lebarvurst sau lebar este un preparat hranitor si sanatos, pe baza de ficat de porc, care se poate prepara sau consuma si cu alte ocazii.
Timp de preparare: laborios Portii: 12 persoane Specific: romanesc Status: testat
Ingrediente: 250 g -- slanina 4 bucati -- ou 200 mg -- ceapa alba 500 g -- ficat porc 0 -- nucsoara 0 -- mate porc 0 -- piper
Mod de preparare: Se curata ficatul de vine, se taie bucati, la fel si slanina;
Se taie ceapa marunt si se pune la calit in untura;
Se toaca totul de doua ori prin masina de tocat (sita mica), adaugandu-se si ouale, pana se obtine o pasta fina;
Se amesteca tocatura cu piper, sare si nucsoara rasa, se framanta si se umplu matele cu ea;
Matele umplute si legate la capete se pun in apa calduta si se fierb 45 minute;
Daca sunt gata se scot in alt vas cu apa rece unde se tin 30 minute, dupa care se sterg si se tin la rece.
Incearca si alte retete pentru prepararea traditionalelor bucate de Craciun:
Sfat: In timpul fierberii acesti lebarvursti trebuie intepati, pentru ca matele sa nu crape sau plesneasca; La unele retete de lebar pe langa aceste ingrediente se mai poate adauga sorici, cuisoare, putina paine...