Parintii din Romania, angajatori pentru bone: dosar personal, inscriere in REVISAL, declaratii la Fisc
 
Un proiect de lege, care a trecut de Parlament, se afla astazi pe masa Guvernului si aduce schimbari importante in exercitarea profesiei de bona in Romania. Mai exact, stabileste un cadru prin care parintii din Romania pot deveni angajatori pentru bonele copiilor. Pana acum, persoanele care desfasurau activitati de ingrijire a copiilor puteau presta munca fie in baza PFA, fie ca angajate la o firma de profil. Odata ce legea va intra in vigoare, parintii vor putea prelua atributii de angajatori. Modificarea Legii bonelor (Legea nr.167/2014 privind exercitarea profesiei de bona) aduce insa responsabilitati in plus pentru parinte.

Contract de munca inregistrat in Revisal, declaratii la FISC si dosar personal pentru bona

Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.167/2014 privind exercitarea profesiei de bona prevede furnizarea serviciilor in baza unui contract individual de munca incheiat intre bona si parinte sau, dupa caz, alt reprezentant legal al copilului, in calitate angajator. Astfel, ingrijitoarele copiilor nu vor mai fi obligate sa lucreze cu PFA si pot fi scoase din schema si agentiile babysitting care recrutau si intermediau relatia parinte-bona.


Prin modificarile aduse legii, parintii vor fi cei care incheie CIM cu bona. Acestia vor avea si responsabilitatea inregistrarii contractului in Revisal, dar si a depunerii declaratiilor la ANAF si intocmirii unui dosar personal pentru fiecare bona in parte.

Dosarul personal al bonei va cuprinde printre altele: contractul individual de munca si actele aditionale referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca; certificatul de calificare profesionala cazierul judiciar; adeverinta medicala care atesta ca este apta din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei de bona raportul de evaluare psihologica eliberat de catre un psiholog; o adeverinta emisa de DGASPC, certificatul de integritate comportamentala.

Citeste mai mult pe RisCo.ro.
 
 
Newsletter Esential Ele.ro

Articole similare
Frumusete

TREND ALERT: Mega coafuri cu NOUA gama de styling NIVEA Mega Strong!

Frumusete

3 noi produse de make-up ce merita incercate

Frumusete

Spune adio calcaielor crapate!

Frumusete

Vergeturile si tratamentul acestora

Frumusete

NIVEA Soft 2011: o adevarata declaratie de stil

Frumusete

Cum sa folosesti uleiurile esentiale II

Recomandari
Beyonce, noua imagine a Tiffany & Co: A pozat alături de Jay-Z, purtând celebrul diamant galben Tiffany în valoare de 30 de milioane de dolari
eva.ro

Beyonce, noua imagine a Tiffany & Co: A pozat alături de Jay-Z, purtând celebrul diamant g...

Usa de garaj basculanta sau sectionala?
acasa.ro

Usa de garaj basculanta sau sectionala?

Ce este bine să ai în buzunar în Noaptea de Înviere. Vei avea noroc tot anul
playtech.ro

Ce este bine să ai în buzunar în Noaptea de Înviere. Vei avea noroc tot anul

E ziua colegului si nu stii ce cadou sa-i oferi? Giftexpress iti propune cateva idei geniale
studentie.ro

E ziua colegului si nu stii ce cadou sa-i oferi? Giftexpress iti propune cateva idei genia...