Protectia copilului impotriva exploatarii sexuale
history_edu ele.ro calendar_month 20 Ian 2009, 11:55
Desi poate parea o poveste extrasa din filmele americane la care ne uitam atat de des, acest fenomen devine tot mai ingrijorator si la noi in tara.
Numarul celor care abuzeaza de copiii prietenilor apropiati, de copiii vecinilor incercand sa se apropie de acestia cu bomboane si fapte bune este tot mai mare.
In Statele Unite abuzurile sexuale impotriva minorilor sunt in continua crestere si politia nu reuseste sa faca fata.
De ce se inmulteste numarul copiilor abuzati?
Materialele pornografice cu copii mici sunt tot mai raspandite, la noi in tara nu exista inca legislatia necesara pentru ca cei care vizioneaza asa ceva sa fie arestati. Ce este mai dureros este ca materialele acestea provin din timpul unor acte sexuale reale, in care copii se zbat sa scape.
Dureros, nu? Multe mamici si parinti si-au pus intrebarea dupa aceea, cum s-a putut intampla asa ceva? Era prietenul nostru bun, cum a putut face asa ceva?
In emisiunea lui Oprah Winfrey, cateva adolescente povesteau despre abuzurile care le suferisera si despre faptul ca nu stiau cum sa comunice asta parintilor. Parintii in cele mai multe cazuri acorda incredere abuzatorului, daca acesta era o persoana apropiata, si in nici un caz copiilor.
Ce trebuie sa respectati cu strictete pentru a va proteja copilul?
1.Atentie! Daca il lasati pe mana cuiva, fiti siguri ca aveti mare incredere in persoana respectiva.
2.Atentie la orice cuvant sau reactie a copilului. Simte frica? Plange mai des, are ochii tristi? Nu ignorati aceste semnale. Faceti-va timp sa il ascultati si sa il credeti.
3.Daca copilul dvs are acces la internet, mare atentie la persoanele cu care corespondeaza. De multe ori abuzatorii isi cauta victimele online.
4.Sunt predispusi abuzurilor copiii nascuti in familii destramate, in familii unde aprintii se confrunta cu problema bauturii alcoolice, a drogurilor sau a dependentelor de orice fel.
5.Copiii neglijati vor cauta afectiune in alta parte. Strainii binevoitori fara interese ascunse sunt din ce in ce mai rari.
6.Parintii sunt responsabili de protectia copilului lor.
Daca copilul tau a fost abuzat, nu ezita sa contactezi Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului. Efectele abuzurilor se vad din pacate toata viata, si se vor manifesta prin frica si neincredere in sine.
Suntem acum, mai convinsi ca niciodata ca trebuie sa prevenim acest fenomen, nu sa il combatem. Si daca exista vreun fenomen impotriva caruia parintii trebuie sa scoata coltii si sa treaca la atac, este acesta.
Sa prevenim si sa protejam impreuna sanatatea mintala si fizica a copiilor nostri.
Alte articole despre