3 momente in care trebuie sa vizitezi medicul stomatolog

3 momente in care trebuie sa vizitezi medicul stomatolog
  calendar_month        
Tratarea afecțiunilor orale la timp înseamnă o dantură sănătoasă și un zâmbet frumos. În momentul în care te doare un dinte sau îți sângerează gingiile în timp ce te speli pe dinți, controlul la stomatolog devine o necesitate. Cu cât tratezi mai repede problemele dentare, cu atât vizitele la dentist vor fi mai scurte, iar tu te vei bucura mai mult timp de zâmbetul tău.

Iată care sunt cele 3 momente în care trebuie să vizitezi cât mai repede medicul stomatolog.

1. Durerea de măsea

Sensibilitatea danturii la rece sau la cald sau durerea spontană la un dinte sau la o măsea trebui privite ca semnale de alarmă, care pot indica apariția unei afecțiuni dentare. Durerea de măsea poate avea numeroase cauze, printre care se numără infecțiile dentare, traumatismele dento-alveolare sau cariile dentare netratate. Atât infecțiile dentare, cât și cariile apar în principal ca urma a unei igiene dentare insuficiente ori realizate incorect. De asemenea, alimentația necorespunzătoare, de exemplu, consumul ridicat de dulciuri ori băuturi acidulate, poate favoriza apariția problemelor în cavitatea orală. Tocmai de aceea, este important să mergi la un consult la cabinetul de medicină dentară. Un medic stomatolog știe cel mai bine ce este de făcut în cazul unei dureri de măsea și îți poate recomanda tratamentul potrivit pentru tine.

2. Dinte spart sau fractură dentară

De cele mai multe ori, dintele se fracturează în urma unui traumatism dentar. Fie în timp ce mănânci un aliment dur, fie din cauza unui simplu accident, dinții se pot fractura fără să îți dai seama. Primul simptom este durerea și, în unele cazuri, poate apărea sângerarea. Tratamentele pe care ți le poate recomanda medicul stomatolog sunt în funcție de gravitatea fracturii și anume:

Coroana dintelui este fracturată

În cazul în care dintele este fracturat foarte puțin, medicul îți poate pune o obturație, adică o plombă. În cazul în care coroana dintelui este spartă pe jumătate, iar medicul consideră că plomba nu este suficientă, atunci va recomanda aplicarea unei coroane dentare. Aceasta este realizată de către stomatolog cu ajutorul tehnologiei moderne, într-o singură oră.

Rădăcina dintelui este afectată

În cazul în care fractura este atât de mare încât a ajuns la nervul dintelui, trebuie să te prezinți de urgență la medicul stomatolog. În primă fază, medicul îți va trata dintele pe canal, va scoate nervul și va face reconstrucția acestuia cu ajutorul unei plombe. Ulterior, acesta aplică o coroană dentară, pentru ca dintele să aibă din nou forma și rezistența inițială.

Conform MedicalNewsToday, atunci când fractura este deja prea mare, iar stomatologul consideră că dintele natural nu mai poate fi salvat, acesta îți poate recomanda un tratament cu implant dentar. Acesta constă în extracția dintelui fracturat și tot în aceeași ședință va insera implantul, care tine locul rădăcinii naturale a dintelui.



3. Sângerarea gingivală

Este bine să știi că gingiile sănătoase nu sângerează. În mod normal, culoarea acestora este roz, dar în cazul în care apare o anumită problemă, culoarea se schimbă într-un roșu aprins sau roșu-violaceu. Însă, dacă în timpul periajului dentar sau atunci când mesteci apare sângerarea, atunci este posibil să te confrunți cu o afecțiune orală. De fiecare dată când îți periezi dinții, verifică dacă ai gingiile inflamate sau dacă acestea și-au modificat culoarea, forma ori volumul. Oricare dintre aceste simptome poate indica apariția gingivitei, primul stadiu de evoluție al bolii parodontale, o afecțiune care duce la pierderea dinților. Așadar, mergi din timp la stomatolog pentru a primi un tratament corespunzător problemelor tale.

Pentru a preveni probleme dentare și durerea de dinți, este esențial să respecți rutina de îngrijire a danturii: periajul dentar de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură. Totodată, este bine să mergi la vizite periodice la dentist, chiar dacă nu întâmpini o problemă la nivelul cavității orale. Prevenția te poate ajuta să ai mereu o dantură perfect sănătoasă și frumoasă.

Sursă poză: Pexels

Recomandari