Bankroll management, un factor esential in jocul de poker

A fi inteligent cu modul în care cheltuiți și investești banii este o chestiune esențială în viață, pentru sănătatea financiară proprie. Iată că de analiză atentă a modului în care acționezi cu banii ai nevoie și la jocul de poker, dacă dorești să ai șanse reale pentru a ajunge cât mai sus în mize la turnee/mese cash sau pentru a avea sesiuni cât mai reușite pe platformele de poker online.
Mulți jucători cu experiență se concentrează pe tehnici de îmbunătățire a ceea ce se numește bankroll management sau managementul inteligent al bankroll-ului. Există chiar cărți dedicate jucătorilor de poker, scrise de alți jucători cu experiență, care tratează inclusiv acest subiect esențial, precum și tabele simple, precum cel de mai jos.

Aparent, poate fi simplu să administrezi banii când joci poker, dar chiar și unii dintre cei mai buni jucători s-au confruntat de-a lungul carierei cu probleme legate de managementul financiar.
Modul de acțiune în ceea ce privește partea de bankroll management decide dacă rămâi sau nu în acțiune, dacă mergi mai departe cu mize crescute, dacă te oprești și securizezi câștigurile dintr-un anumit moment la masa de poker. Există în poker reguli clare, recomandări de urmat, însă de la teorie la practică este adesea diferență semnificativă, pentru că jocul te poate captiva într-un mod mai puțin rațional, iar a pierde din luciditate și a te lăsa dus de val înseamnă riscuri majore.
Jocul de poker, mai mult decât un simplu joc de noroc
Să nu uităm că jocul de poker înseamnă înainte de toate strategie, modul în care îți pui în scenă abilitățile dobândite de-a lungul timpului, prin antrenament și studiu. Succesul la poker nu vine peste noapte și nu este decât într-o mică parte legat de noroc.
Unii jucători de top din domeniul pokerului au alternat câștigurile fabuloase, de ordinul zecilor de milioane de dolari, cu atingerea pragului de faliment personal. Stu Ungar (subiect de film), Scotty Nguyen și Mike Sexton sunt jucători despre care se știe că au trecut de la extaz la agonie tocmai din cauza unor greșeli la partea de bankroll management.
Sfaturi bune de urmat la jocul de poker
Un sfat esențial pentru jucătorii de poker profesioniști sau amatori la capitolul de management inteligent al bankroll-ului este separarea finanțelor personale de cele destinate jocului. Se spune că ar trebui să tratezi pokerul ca pe o afacere. Antreprenorii știu să facă diferența între banii personali și banii companiei. Chiar dacă ești unicul deținător al unei firme, nu înseamnă că poți folosi banii acestea ca și cum ar fi banii tăi.
Astfel, ar trebui evitat să se folosească la poker mai mulți bani decât au fost bugetați să fie alocați într-un interval de timp. Pokerul trebuie abordat așadar în mod rezonabil. Sfatul este unul foarte bun pentru orice pasionat de jocuri de noroc. Distracția este cu adevărat distracție doar dacă jocul este abordat în mod rezonabil, echilibrat!

Când ești la masa de poker offline sau într-o cameră de poker online, poți avea tentația de a depăși limitele fondului tău, eventual pentru a recupera o parte din pierderi sau pentru a rămâne în joc. Atenție inclusiv la analiza buy-in-ului într-un turneu, nu orice jucător își poate permite accesul la orice competiție. Bankroll-ul tău își poate permite pierderea unor anumite sume de bani? Mai bine te concentrezi pe a te menține la mizele tale obișnuite.
Specialiștii în poker vorbesc și despre atitudinea jucătorilor în momentele mai puțin bune. Când te confrunți cu scăderi, nu lăsa presiunea banilor să te afecteze, atât timp cât ești încadrat în limitele tale normale de buget. Continuă să joci în mod normal, fără a schimba strategia în mod emoțional.
Nu uita că nu există garanții, deci nu mări mizele pentru a recupera banii pierduți, căci variația câștigurilor în mâinile de poker nu este o chestiune constantă. Mai mult decât atât, poți să cobori limitele, să joci pe mize mai mici atunci când este nevoie. Dacă pierderile ți-au scăzut considerabil bankroll-ul, ar trebui să reduci pe moment mizele. Poți apoi reveni la a juca mai sus, după ce ți-ai consolidat fondurile și nu riști să ieși complet din joc.
La fel ca în orice alte chestiuni financiare din viață, este bine să păstrezi evidența cheltuielilor și a acțiunilor la jocul de poker. Analizează atent toate detaliile, retrospectiv, pentru a știi cum te poziționezi și pentru a acționa și mai inspirat în viitor.